Benzin neće uskoro biti jeftiniji

Bez autora
Aug 10 2011

Pad cene nafte na svetskim berzama neće odmah uticati na cenu naftnih derivata u Srbiji i u narednih 15 dana ne treba očekivati pojeftinjenje benzina. Potrebno je da cena nafte na svetskom tržištu pada duže vreme da bi se to odrazilo na tržište u Srbiji. Kompanije su ranije ugovorile kupovinu nafte po staroj, višoj ceni, tako da neće sniziti cenu derivata praveći sopstvene gubitke.U proteklih sedam meseci, od kada je liberalizovano tržište naftnih derivata u Srbiji, pad cene nafte u svetu nije pratilo pojeftinjenje naftnih derivata na domaćem tržištu.

Benzin neće uskoro biti jeftinijiPad cene nafte na svetskim berzama neće odmah uticati na cenu naftnih derivata u Srbiji i u narednih 15 dana ne treba očekivati pojeftinjenje benzina.

"Potrebno je da cena nafte na svetskom tržištu pada duže vreme da bi se to odrazilo na tržište u Srbiji", kaže samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

On je objasnio da su kompanije ranije ugovorile kupovinu nafte po staroj, višoj ceni, tako da neće sniziti cenu derivata praveći sopstvene gubitke.

Savić je napomenuo da u proteklih sedam meseci, od kada je liberalizovano tržište naftnih derivata u Srbiji, pad cene nafte u svetu nije pratilo pojeftinjenje naftnih derivata na domaćem tržištu.

Prema njegovim rečima, u tom periodu neke naftne kompanije sporadično su "spuštale" cenu benzina i to obično u siromašnijim i pograničnim krajevima zemlje, posebno prema Bosni, gde su naftni derivati jeftiniji nego u Srbiji.

Ističući da je pad cene nafte na svetskim berzama posledica pada kreditnog rejtinga SAD i da je zbog krize u toj državi smanjena potrošnja naftnih derivata, Savić je dodao da to znači da u SAD ostaju zalihe naftnih derivata koje treba da se preusmere na druga tržišta, što utiče na cenu.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i energetike Dušan Mrakić rekao je da se u tom ministarstvu nadaju da će cene nafnih derivata na srpskom tržistu pratiti cene nafte na svetskim berzama.

On je podsetio da je od početka 2011. tržište naftnih derivata u Srbiji potpuno liberalizovano i da država više ne propisuje maksimalne cene derivata.

"Trenutne cene naftnih derivata na tržistu u Srbiji rezultat su slobodne tržišne utakmice između velikog broja naftnih kompanija koje posluju u Srbiji", kazao je Mrakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik